Contacts Contacts
  Menu_Start
Търсене на гуми
Размер / R
Категория.
Сезон
Марка
  
Търсене на джанти
Размери
Цола
Отвори
PCD
Шир.
Off /ЕТ/
Ц. отвор
Категория
Марка
 
Марки гуми
Lassa tyres Maxxis tyres Yokohama tyres Marshal tyres Kumho tyres Pirelli Tyres West Lake tyres Bridgestone Zetum Michelin tyres MOMO tires
Марки джанти
BSA Darwin Racing alloy wheels Kormetal light alloy wheels Advanti Autec
 
Предишна  

 

Важно е да знаeте, че помпането на гуми с азот не е ново – използва се от много години при гумите на състезателни коли и мотори, самолетни гуми и при гумите на пътностроителни и минни машини. Самолетната и космическите индустрии ползват азот, т.к. той запазва налягането на гумата при температурни промени и натоварване, също намалява окислението на гумените съединения. При автомобилните и мотоциклетни състезания се практува помпане с азот поради по-ниската влажност на азота от сгъстения въздух – в зависимост от влажността на въздуха налягането в гумите може да се промени драстично по време на състезания. При огромни машини също е предпочитано помпене с азот, за да се предотврати самозапалване на гумите, честа причина за което са големите натоварвания съчетани с дебели протектори.

Michelin, Googyear, Bridgestone & Yokohama одобряват ползването на азот при помпане на гуми.

Какво се случва?

Когато гумите на напомпани с въздух, той постепенно преминава през каучука на гумата, напр. при гумите на камионите, загубите през стените на гумите могат да достигнат и до 2 атмосфери на месец. Преминаването на кислород през гумата е причина за по-бърза корозия на метални елементи намиращи на близо – напр. алуминиеви и стоманени джанти. Загубите на кислород с времето се увеличават, т.к. вътрешността на гумата бива постепенно “разяждана” от кислорода.

Защо помпането с Азот е по-предпочитано?

Също както кислорода и азотът преминава през каучука на гумата. Преминаването, обаче е по-бавно – докато при помпането с въздух загубите при камиони могат да достигнат до 2 атмосфери за месец, за да бъдат достигнати същите загуби при гуми напомпани с азот трябва да минат 6 месеца. Азотът не предизвиква корозия и ръжда и не “съсипва” каучука на гумата.

 

Ползите от помпане на гумите с Азот са:
- Азотни молекули са по-големи и по-малко пропускливи, така че те остават в гумите по-дългo.
- Вашите гуми запазват оптимално налягане 3:57 пъти по-дълго, отколкото, когато е напълнен с въздух.
- Увеличаване на безопасността на превозните средства.
- Налягането в гумите Monitor System (TPMS) се подобрява.
- Намалена корозия на колелата
- Намалява съпротивлението при търкаляне и оптимизира разхода на гориво
- Максимален живот на гумата-до 25% по-дълго

Заслужава ли си помпането с азот?

Вече в повечето сервизи предлагат помпане с азот. Помпането най-често е от бутилка, но скоро бутилките може и да излязат от употреба, т.к. в много държави в по-добрите сервизи вече се ползват апарати извличащи азот от въздуха около нас, като чистотата на азота е около и над 95%.

НИЕ ГАРАНТИРАМЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА АЗОТ

Предишна  


  Copyright 2008 Autoworld 2000 Ltd. Правила за употреба